Richard Kappelin om evenemang och arrangemang

Trettiofem år gammal och med erfarenhet från ett tiotal klubbar runt om i världen är Richard Kappelin en av ligans mest erfarna spelare. Han är dessutom oerhört intresserad av utveckling vilket gjorde att vårt samtal i förra veckan kom att handla om arrangemang och publik och inte Champions League som vi började prata om.
 
– Jag tycker det är intressant med utveckling, oavsett om det gäller på eller utanför handbollsplanen. Kanske har det med min ålder och erfarenhet att göra – jag har ju spelat i såväl Sverige som i Spanien, Frankrike, Danmark och Qatar – men jag tycker den pågående diskussionen om hur man ska kunna attrahera mer publik till matcherna är väldigt spännande.

– Kristianstad har ju haft en enorm publiktillströmning under flera år men ser att det dalar mer och mer. Det är därför viktigt att förnya sig och jag har en del tankar kring detta som jag pratat med Adam [Tell] och de andra om.

– Jag hade till exempel gärna sett att man i samband med match använder A-hallen med en scen för artister, bra mat och dryck och mingel för upp till 600 personer. Det handlar om att erbjuda människor något extra samtidigt som klubben får fler inkomstkällor. Man skulle kunna göra det i samarbete med olika företag som sponsrar en viss match och därmed får tillgång till hallen och den reklam det innebär.

– Det finns många idéer i klubben om hur vi och ligan ska kunna bli mer intressant och även om man inte gillar alla förslag finns det ett stort värde i att frågan diskuteras. Att publiken kommer och att det finns ett intresse för klubben är en förutsättning för den satsning som görs. Utan detta faller konceptet och då kan vi inte prestera som vi gör i Sverige och i Europa. Så frågan är jätteviktig.

­IFK Kristianstad har till de andra klubbarna bland annat föreslagit att halvtidspausen ska förlängas fem minuter och att powerbreaks införs i Handbollsligan. Vad tycker du om det?

– Jag förstår tankarna men ser såklart det ur ett spelarperspektiv också. En längre paus är kanske inte det optimala för oss spelare men om klubben ökar inkomsterna överväger kanske fördelarna? Det finns onekligen för- och nackdelar med allt.

– Att Adam [Tell] med flera kommer med nya tankar och idéer är oerhört värdefullt. Handbollen är tyvärr konservativ och det var slående hur lite som hade förändrats när jag kom tillbaka till Sverige härom året efter flera år utomlands. Sen vet jag att de andra klubbarna just nu inte har samma förutsättningar som IFK Kristianstad men bromsa oss då inte utan låt oss leda utvecklingen, det är till gagn för hela handbolls-Sverige.

Varför är handbollen så traditionell och konservativ tror du?
 
– Det förenklade svaret är nog att det är samma människor som leder och arbetar i klubbarna som det alltid har varit, vilket gör att nya idéer och tankesätt kring arrangemang, event och marknadsföring inte kommer fram. Det behövs att folk med kunskap om PR och kommunikation får plats i styrelser och på operativ nivå i klubbarna – som här i IFK Kristianstad.

Själv upplever jag det som att det inom handbolls-Sverige finns många som tycker det räcker med handbollsmatchen i sig och att det inte behövs annat runt omkring för att locka folk. Att det nästan är fult att tänka event och kringaktiviteter. Hur ser du på det?

– Jag känner igen det och även om man älskar sporten måste man vara så pass ”open minded” att man välkomnar nya tankar. Det är väl bra om den som går på match kan få med sig familj, vänner och arbetskamrater som i första hand lockas av annat men som kanske får upp ögonen för den spännande och intressanta sport handbollen faktiskt är.

Finns det en risk att det kan bli för mycket ”spektakel” som skrämmer bort den ”genuina” handbollspubliken?

– Det handlar om att investera för framtiden och som för alla investeringar gör man avvägningar och tar risker. Ibland blir det bra och ibland mindre bra men investera måste man. Handbollen måste tänka utveckling och framtid.

Hur ser din egen framtid ut då? Du har visserligen – om du vill – flera år kvar av din handbollskarriär men vad vill du göra efter den?

­ – Jag tänker nog spela några år till men visst funderar man mer och mer vad som händer sen. Jag tänker mig nog att jag ska göra något inom ”private banking” – som jag har pluggat och haft en traineetjänst inom – och då med fokus på att hjälpa unga idrottare. Det hade verkligen varit kul att få kombinera mitt intresse för ekonomi och min erfarenhet som elitidrottsman.

Du får väl hugga Valter Chrintz redan nu?

– Haha, det kanske jag får göra. Hans framtid ser onekligen ljus ut, säger Richard Kappelin och ler stort.